hasbiedaud

quality is our priority

Khasiat bUaH KuRmA

Kurma sejenis buah yang kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, odium, potassium, vitamin A dan C dan juga niasin dan mempunyai khasiat serta nilai yang tinggi dalam dunia perubatan tradisional.

Kurma yang dikenali sebagai Phoenix danctylifera , dari segi saintifik amat berkesan bagi mengubati gangguan usus yang kronik, di mana ketidakserasian dengan gluten, menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna.

Kurma mengandungi sejenis bahan protein serta garam galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dicetuskan oleh gluten dalam usus kecil. Tindak balas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran sel darah putih secara berlebihan.

Selain daripada gangguan usus, jus kurma berkesan untuk mengatasi masalah sembelit. Bagaimanapun minuman ini tidak sesuai diamalkan oleh mereka yang menghidap penyakit diabetis, kerana ia boleh mendatangkan kesan yang lebih serius.

Kurma juga merupakan penawar dalam perubatan traditional untuk mengatasi masalah insomnia. Bagi mereka yang mengalami masalah batuk, kurma sesuai untuk diamalkan kerana kandungan gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong sekaligus menghentikan batuk.

Mengikut pendapat pakar perubatan, buah kurma kaya dengan unsur zat besi dan kalsium sesuai untuk wanita sama ada semasa hamil atau selepas bersalin.

 Kurma membantu mencegah daripada sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, lesu dan barah usus besar, merangsangkan selera makan, menguatkan ingatan dan melawaskan. Di samping menambahkan tenaga seksual, kurma juga boleh digunakan sebagai pencuci mulut.

Khasiat kurma telah terbukti dalam membantu memanaskan badan, mencergaskanotak dan tubuh serta mencergaskan minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak. Ia juga membantu melicinkan perjalanan darah dan menghindarkan daripenyakit barah, merawat buah pinggang dan mencuci hati dan membantu mengurangkan pengaliran darah semasa kelahiran

Iklan

September 10, 2007 - Posted by | Ilmu

6 Komentar »

 1. hubungan jus kurma dengan demam berdarah?

  Komentar oleh dhan | November 8, 2007 | Balas

 2. Hubunga nya karena jus kurma itu mengandung sari utk menambah Hb yg terus menurun dratis disebabkan faktor deman berdarah,ada lagi buah jambu merah itu bagus juga utk deman berdarah..thks

  Komentar oleh hasbiedaud | November 9, 2007 | Balas

 3. bisakah buah kurma menyuburkan kandungan dan mempercepat kehamilan?
  ada temen saya yang menganjurkan untuk mengkonsumsi buah kurma yang muda yang sudah dikeringkan lalu di tumbuk halus dan dicampur madu lalu di aduk dalam setengah gelaS AIR HANGAT KUKU, lalu diminum pagi hari atau malam hari…
  yang saya ingin tanyakan, apakah kandungan buah kurma yang muda bisa mempercepat kehamilan?karena saya sudah lama ingin punya momongan…
  trima kasih…

  Komentar oleh Catharina | Januari 29, 2009 | Balas

 4. apakah jus kurma baik untuk anak usia 1 thn ke bawah?trimakasih

  Komentar oleh Rida | Mei 25, 2010 | Balas

 5. Buah kurma selain enak..juga merupakan buah kesukaan nabi….

  Komentar oleh Best FIle Search Downloads | Agustus 24, 2010 | Balas

 6. ok nech… cuman kalo untuk menyuburkan kandungan gimana cara konsumsi yach.. biar cepat dapat anak…

  Komentar oleh ferdi | Maret 19, 2011 | Balas


Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: